Auto

Tri rregullat e rëndësishme për vozitje në rrugët me borë në Zvicër

Ngarja e makinës në dimër, në Zvicër, mund të jetë e rrezikshme nëse automjeti juaj nuk është i pajisur siç duhet. Këtu është ajo që duhet të dini para se të vozisni në mot me borë.

Ky informacion vjen nga Touring Club Suisse (TCS), organizata më e madhe e automjeteve në Zvicër, transmeton albinfo.ch.

Nuk ka asnjë detyrim ligjor për t’i vendosur makinës tuaj goma dimri.

Kjo është një kontradiktë e llojeve, sepse ligji nuk kërkon goma dimri, ai thotë që shoferi duhet të jetë në gjendje të mbajë kontrollin e automjetit në çdo kohë dhe në të gjitha rrethanat, dhe makina duhet të përshtatet me kushtet e motit.

Nëse vendosni të mos përdorini goma dimri dhe në rast se aksidentoheni, sigurimi juaj mund të zvogëlojë dëmshpërblimin tuaj. Dhe në rast se aksidenti ishte faji juaj, kompania e sigurimeve mund të pretendojë kundër jush për neglizhencë.

Nëse përdorni goma dimri, mbani në mend se shkelja minimale e kërkuar nga ligji është 1.6 mm, por rekomandohet 4 mm.

Nëse ka borë dhe akull në rrugët malore, makina juaj duhet të jetë e pajisur me zinxhirë.

Sidoqoftë, ju jeni të detyruar të vini zinxhirë vetëm kur ka shenja të shënuara “Zinxhirë të detyrueshëm bore”. Zinxhirët duhet të lejojnë fillimin, frenimin dhe udhëzimin anësor në dëborë dhe akull.

Rekomandohet të zinxhironi të paktën dy nga rrotat lëvizëse në të njëjtin bosht dhe të mos kaloni kurrë shpejtësinë prej 50 km / orë.

Mosrespektimi i detyrimit për përdorimin e zinxhirëve të borës mund t’ju kushtojë 100 franga.

Hiqni borën dhe akullin nga makina para se të vozitni.

Kjo duhet të jetë e vetëkuptueshme, megjithatë shumë shoferë neglizhojnë pastrimin e duhur të borës nga çatia dhe kapaku, dhe shkrirjen e xhamit, dritareve, pasqyrave dhe dritave të tyre, për të siguruar një shikim optimal.

Bora që bie nga çatia paraqet një rrezik për automjetet e tjera në rrugë, dhe ju mund të gjobiteni 200 franga nëse ndalet nga policia.

Por, në një mënyrë tipike zvicerane, nuk mund të përdorni vetëm ndonjë produkt për të hequr akullin nga makina, pasi qeveria specifikon se ata duhet të “respektojnë mjedisin”.

Zyra Federale për Mjedisin rendit përbërësit që duhet të përdoren për qëllime të shkrirjes.

Pavarësisht nëse vozitni në dimër apo në ndonjë stinë tjetër, Zvicra ka rregulla të reja trafiku që hyjnë në fuqi më 1 janar.


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?