Auto

Gjetja e mençur e gjermanëve: Ç’po përdorin në vend të kripës për rrugët e ngrira

Ekziston një program pilot në Bavari që po funksionon me shumë sukses tashmë një vit. Shërbimi rrugor në Dingolfing përdor ujë kastraveci në vend të kripës klasike për të mbajtur rrugët të sigurta në dimër.

Ujërat e ndotura të gjeneruara si produkt i prodhimit të turshive nga prodhuesi i prodhimeve të shijshme Develey tani po zëvendëson kripën klasike të shkrirjes së rrugës.

Megjithëse uji i kastravecit që përmban kripë është hedhur deri më tani përmes një sistemi të ujërave të zeza, ai tani spërkatet në rrugë.

Në një fabrikë të veçantë, uji trajtohet, pastrohet dhe u dërgohet punëtorëve të rrugës si shëllirë. Riciklimi i ujit të kripur do të zvogëlojë sasinë totale të kripës së lëshuar në mjedis. Uji i kastravecit është i mjaftueshëm për të furnizuar magazinën e mirëmbajtjes së autostradës brenda një rrezeje prej 85 kilometrash nga Dingolfing gjatë gjithë sezonit të dimrit.

Kripa është një barrë e madhe për mjedisin. Ministria bavareze e Strehimit, Ndërtimit dhe Transportit pret të kursejë 700 tonë kripë dhe 4.9 milion litra ujë me projektin pilot këtë vit.

Nga ana tjetër, prodhuesi i kastravecit, duhet të investojë shumë më pak para në trajtimin e ujërave të ndotura. /tesheshi.com/


SHIKO EDHE: Mësoni si bëhet testi i COVID-19?